بررسی فقهی بیع کالای قاچاق با استناد به قاعده لاضرر

این برنامه در سال ۱۳۹۵ برگزار شده است. دکتر کیخا (ارائه کننده) در ابتدای برنامه ضمن اشاره به کلیّت بحث، انواع قاچاق کالا و نسبت آن با قاعده لاضرر را به بحث می‌گذارند و در ادامه با بیان شمول قاعده لاضرر به عنوان قاعده‌ای عقلانی و قرآنی، بیع کالای قاچاق را محکوم به‌عدم صحت عنوان می‌نمایند. در ادامه این برنامه، دکتر موسویان و دکتر محمدی (ناقدین) عدم دقت در ارجاعات را مهمترین اشکال شکلی و مواردی از جمله نپرداختن به وجوه مختلف قاعده لاضرر، احتمال سوء استفاده از قاعده لاضرر برای انحصار، نپرداختن به وجه بطلانی این قاعده و خلط بین مباحثی مانند مصلحت و نظم عمومی را به عنوان اشکالات محتوایی مطرح می‌نمایند. در بخش پایانی برنامه نیز با مشارکت حضار مطالبی در باب این بحث مطرح می‌گردد.

بشنوید

خانواده ایرانی، چالش ها و راهکارها

دکتر صالحی امیری در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۷ ایراد نموده اند، ضمن اشاره به جایگاه و اهمیت خانواده در ساختار اجتماعی ایران، آن را یک مگاپروژه تلقی و بیان می‌دارند که تحقیقات انجام شده دراین حوزه عمدتا بسیط، تقلیل گرایانه و گزینشی بوده و درمان چالش‌های این نهاد، یک نگاه جامع و استراتژیک می‌طلبد. ایشان در ادامه با تاکید بر ضرورت برنامه ریزی حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها و دیگر نهادهای رسمی و غیر رسمی مرتبط با خانواده، هر نوع نگاه مقطعی و تجویزهای موردی را عامل تشدید مشکلات در بلند مدت عنوان می‌نمایند. دکتر صالحی امیری در این برنامه با ارائه آمارهای مقایسه‌ای در رابطه با ازدواج، طلاق، زنان سرپرست خانوار، ناهنجاری‌های درون خانواده، مشکلات هویتی، تغییر نهادهای مرجع و… به تحلیل تهدیدات مرتبط با خانواده ایرانی پرداخته و راهکارهایی را برای مقابله با این تهدیدات عنوان می‌نمایند.

بشنوید

حقوق بین الملل از دیدگاه قاضی نعمان مغربی

دکتر رهایی در این سخنرانی که در سال ۱۴۰۱ ایراد نموده اند، ضمن بیان تاریخچه‌ای مختصر پیرامون زندگی و زمانه قاضی نعمان مغربی، علل تالیف کتاب دعائم الاسلام توسط وی را شرح داده و در ادامه با بیان اینکه این کتاب مجموعه‌ای فقهی و حقوقی است، آن را به عنوان منبعی برای تنظیم روابط داخلی و خارجی دولت فاطمیان ارزیابی می‌نمایند. همچنین ایشان با اشاره به این نکته که کتاب دعائم الاسلام مورد توجه شیعه و سنی است، محتوای کتاب و مباحث آن از جمله حکومت داری، قواعد جنگ، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه و … را مورد بررسی و تحلیل قرار می‌دهند. بخش پایانی این برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

پایان فلسفه و نگاهی به آینده

در این برنامه دکتر ناظمی با بیان تطور فلسفه و معنای آن و با ارائه سطح‌بندی‌های گوناگون، منظور از پایان فلسفه را از دیدگاه فلاسفه گوناگون شرح می‌دهند. در ادامه برنامه، دکتر اردبیلی با بیان اینکه برای رسیدن به پایان فلسفه باید از آغاز فلسفه شروع کرد، به ویژگی‌های اسطوره و ارتباط آن با فلسفه اشاره می‌نمایند و با مشخص نمودن معنای مد نظر خویش از فلسفه، رویکرد‌های کلی حامیان شعار پایان فلسفه را نقد می‌نمایند.

بشنوید