ظرفیت های صلاحیت جهانی در دفاع از قربانیان تروریسم

دکتر ضیایی در این سخنرانی که در سال ۱۳۹۵ ایراد نموده‌اند، ضمن اشاره به قرارگیری جرایم تروریستی در حوزه صلاحیت جهانی، خاطر نشان می‌کنند که در رابطه با تروریسم ۱۳ معاهده وجود دارد که در حدود ۶ معاهده از صلاحیت جهانی به طور خاص نام برده‌اند و این ظرفیت در عرف بین‌المللی و قوانین داخلی کشورها در رابطه با صلاحیت جهانی محاکم نیز وجود دارد. ایشان در ادامه مواردی از قبیل حضور متهم در دادگاه، مصونیت، سیاسی بودن جرایم تروریستی، عدم استرداد اتباع مجرم یک دولت و… را مهم‌ترین چالش‌های موجود بر سر راه صلاحیت جهانی محاکم در احقاق حقوق قربانیان تروریسم عنوان نموده و با ذکر این نکته که جرایم تروریستی دو جنبه حقوقی و کیفری دارند بیان می‌دارند که جنبه کیفری جرم تروریسم، بر جنبه حقوقی آن تفوق دارد.

بشنوید

از شیبانی تا گروسیوس: حقوق بین الملل کلاسیک و نوین

این سخنرانی در سال ۱۴۰۲ ایراد شده است. دکتر پیران در ابتدای بحث خود به تاریخچه زندگی شیبانی و گروسیوس اشاره مختصری می‌نمایند و در ادامه بحثی راجع به تئوری‌های اصالت جنگ و اصالت صلح مطرح می‌کنند. ایشان با تقسیم‌بندی حقوق بین الملل به دو دوره عتیق و جدید، مبانی این تقسیم‌بندی را به تفصیل به بحث می‌گذارند. در بخش دوم این برنامه دکتر پیران مهمترین وجوه شباهت و تفاوت شیبانی و گروسیوس را بیان می‌نمایند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

بررسی صلاحیت دیوان کیفری بین المللی

دکتر قربان نیا در این سخنرانی که در سال ۱۳۸۲ ایراد نموده اند، صلاحیت دیوان کیفری بین المللی را صلاحیت ذاتی عنوان می‌کنند و نه تکمیلی و ضمن شرح حوزه این صلاحیت بر مبنای اساسنامه دیوان، به تشریح دیدگاه خویش می‌پردازند. بخش پایانی این برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

نقد مواجهۀ دولتهای غربی با مسئله فلسطین – اسراییل از منظر الاهیاتی – حقوق بشری

این برنامه در سال ۱۴۰۲ برگزار شده است. سخنرانان در این نشست علمی، مهمترین علل تاریخی، فلسفی، سیاسی، عقیدتی و… حمایت کشورهای غربی (عمدتاً کشورهای اروپای سفید و امریکا) از اسراییل را به بحث می‌گذارند و با بهره گیری از ظرفیت‌های نظام بین المللی حقوق بشر راهکارهایی برای مقابله با جنایات اسراییل در حق مردم مظلوم فلسطین ارائه می‌نمایند.

بشنوید

ضرورت تدوین فقه حقوق بشر

دکتر رهایی این سخنرانی را در سال ۱۳۹۶ ایراد نموده اند. ایشان در ابتدا با تنقیح مفاهیم پایه‌ای بحث از جمله حق، عدالت، حقوق بشر، فقه، شریعت و… بحثی پیرامون حق داشتن و حق بودن مطرح می‌نمایند و در ادامه با اشاره به مبانی نظری نظام بین المللی حقوق بشر، به نقد خلط بین مبنای آزادی و مبنای کرامت می‌پردازند. ایشان در ادامه بحث خود، مواجهه فقها با مسئله حقوق بشر را یکسان نمی‌دانند و با بیان سه نوع مواجهه مختلف، به شرح و نقد هر کدام از آن‌ها می‌پردازند. دکتر رهایی با بیان اینکه انسان موضوع حق نیست بلکه صاحب حق است، تاثیر این دیدگاه را در رفع چالش میان فقه و حقوق بشر بسیار زیاد عنوان می‌نمایند. همچنین به فراخور بحث سوالاتی از سوی حضار مطرح می‌گردد که دکتر رهایی پاسخ می‌دهند.

بشنوید

بحثی پیرامون شروط ضمن عقد نکاح

خانم دکتر محقق در این برنامه ضمن اشاره به لزوم تغییر نگاه زوج، زوجه، خانواده، محاکم قضایی و نیز عرف نسبت به شروط ضمن عقد نکاح، این شروط را نه عاملی برای تقویت موضع طرفین در دعاوی خانوادگی، بلکه یکی از جلوه‌های زیبای توافق اراده‌ها و اصل آزادی اراده عنوان می‌نمایند. ایشان در ادامه مباحثی پیرامون شروط ضمن عقد در قالب شرط صفت، شرط فعل و شرط نتیجه با استناد به قانون مدنی و فقه به بحث می‌گذارند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

معیارهای تشخیص مصلحت کودک

این برنامه در سال ۱۴۰۱ برگزار شده است. دکتر پیوندی در ابتدای برنامه با اشاره به اسناد حقوقی بین المللی و داخلی، تاکید این اسناد بر رعایت مصلحت کودک را به بحث می‌گذارند و در ادامه با بیان پیشرفت‌هایی که در حوزه حقوق کودک در ایران شده است، این پیشرفت‌ها را نسبت به گذشته قابل توجه عنوان می‌کنند. همچنین ایشان با اشاره به چالش‌های تشخیص مصلحت کودک، آن را موضوعی عینی و قابل تامل می‌دانند و بیان می‌دارند که عرف به تنهایی توان تشخیص این مصلحت را ندارد. دکتر مقدادی نیز با اشاره به تفاوت مصلحت و منفعت، نگاه شریعت به این مسئله را عمیق عنوان می‌کنند و در ادامه توجه به نظر خودِ کودک در بحث مصلحت، توجه به بحث جنسیت، سن و استعداد و. . را از شروط لازم برای عینی‌سازی تشخیص مصلحت قلمداد می‌کنند. بخش پایانی برنامه به پرسش و پاسخ اختصاص دارد.

بشنوید

نقد کتاب: اسباب التحریم فی النکاح (موانع نکاح در فقه امامیه)

این برنامه در سال ۱۴۰۱ برگزار شده است. حجت الاسلام موسوی اردبیلی (مولف کتاب) در ابتدای جلسه با ارائه توضیحاتی پیرامون شمای کلی این کتاب دو جلدی، بیان می‌دارند که در نگارش این کتاب سعی شده است که تبعیت محض از اقوال علمای گذشته نشود و مباحث به گونه‌ای طرح گردد تا اهل تحقیق را در حد توان، از مراجعه به سایر آثار بی‌نیاز نماید. در ادامه برنامه نیز ناقدان مهمترین امتیازات کتاب را جامعیت، نگاه تحلیلی و اجتهادی، تفصیل مباحث به جای اختصار گویی، بیان اقوال شیعه و سنی و توجه خاص به مسائل مستحدثه بیان می‌کنند و برخی اشکالات در باب ساختار شکلی، تعبدی‌سازی مسائل غیر تعبدی، کثرت غیر لازم اقوال و نیازمند بودن برخی مطالب به ارجاع دقیق را عنوان می‌نمایند. بخش پایانی برنامه به پاسخ نویسنده به نقدهای ارائه شده و نیز پرسش و پاسخ حضار اختصاص دارد.

بشنوید