عنوان : دیدار اعضای محترم هیات علمی و مدیران دانشگاه مفید با حضرت آیت الله العظمی موسوی اردبیلی(مدظله العالی)
 ۱۳۹۱/۰۱/۲۹
عنوان گروه خبري : رويدادهاي دانشگاه .

به گزارش روابط عمومي دانشگاه مفيد اعضاي محترم هيات علمي و مديران دانشگاه مفيد، در روز چهارشنبه ۹۱/۱/۲۳ با حضرت آيت الله العظمي موسوي اردبيلي (مدظله) در حسينيه معظم له ديدار كردند.

در ابتداي اين ديدار حجت الاسلام و المسلمين آقاي دكتر رضايي مدير محترم مركز مطالعات قرآن دانشگاه مفيد گزارشي از فعاليت ۵ ساله اين مركز ارائه كرد.

ايشان گفتند:

فعاليت‌هاي قرآني دانشگاه مفيد در ادامه فعاليت‌هاي قرآني رياست دانشگاه حضرت آيت‌الله العظمي موسوي اردبيلي و شهيد والا مقام آيت‌الله بهشتي در قبل از انقلاب قرار گرفت. تهيه فيش‌هاي تحقيقاتي گسترده در زمينه علوم قرآن و با محوريت طرح جامع وحي در دهه ۷۰ انجام گرفت. از سال ۱۳۷۹ دانشگاه مفيد با تدوين سرفصل‌هاي آموزشي رشته معارف قرآن در مقطع كارشناسي ارشد و تصويب آن در وزارت علوم، تحقيقات و فناوري راه جديدي را آغاز كرد و با پذيرش دانشجو از سال ۱۳۸۳ از ميان طلاب حوزه گروه معارف قرآن را تأسيس كرد.

به جهت گسترش فعاليت‌هاي قرآن مركز مطالعات قرآن به عنوان مركز پژوهشي از سال ۱۳۸۵آغاز به كار كرد و با جذب هيأت علمي پژوهشي بخش پژوهشي و آموزشي را در كنار يكديگر قرار داد. از آن زمان تا سال ۱۳۹۰، ۸۵ دانشجو در مقطع ارشد معارف قرآن پذيرفته شده‌اند كه از ميان آنها ۳۴ نفر فارغ‌التحصيل شده و ۱۶ نفر در حال تدوين ‌پايان‌نامه  و ۳۵نفر در حال گذراندن دوره آموزشي هستند.

پايان‌نامه‌هاي دانشجويان در موضوعات تفسيري، تطبيقي، علوم قرآن و رابطه قرآن و علوم انساني مثل مباحث اقتصاد قرآني، حقوق و قرآن، سياست و قرآن، مباحث كلامي و فلسفي و عرفاني.... قرار دارد؛ كه تعدادي از آنها حايز رتبه هاي علمي كشوري نيز شده‌اند.

اعضاء و همكاران مركز مطالعات قرآن علاوه بر تخصص‌هاي حوزوي در يكي از رشته‌هاي دانشگاهي مثل حقوق، فلسفه، اقتصاد و...  نيز دوره‌هاي تخصصي را گذرانده‌اند.

در دو سال اخير، دانشگاه ورود داوطلبان غير طلاب به رشته معارف قرآن را تصويب كرد و در حال حاضر امكان حضور غير طلاب نيز فراهم آمده است. ضمنا از سال 1390 دوره كارشناسي علوم قرآن و حديث و دوره دكتري فقه و مباني حقوق اسلامي در اين مركز در حال اجراست.

مركز مطالعات قرآن در صدد راه‌اندازي دوره دكتري معارف قرآن با سرفصل‌هاي جديد مي‌باشد و در امور پژوهشي نيز در صدد تنظيم دانشنامه شبهه‌شناسي قرآن كريم و برگزاري سمينار علامه طباطبايي مي‌باشد.

درادامه، حضرت آيت الله العظمي موسوي اردبيلي(مدظله) پس از قدرداني از اقدامات صورت گرفته در مركز مطالعات قرآن دانشگاه مفيد فرمودند:«پرداختن به ارزشهاي قرآني كاري ارزشمند و بسيار لازم است و بايد به نحوي باشد كه بتواند خلاءهايي را كه در اين زمينه وجود دارد پر كند و انشاءالله بتواند بخشي از مشكلات فهم قرآن را مرتفع سازد».

معظم له فرمودند:« عليرغم اقدامات ارزشمندي كه در باب تفسير قرآن صورت گرفته است، مواردي در قرآن كريم وجود دارد كه مفسران به طور جدي به آن نپرداخته اند و عموم مفسران يا از كنار آن گذشته اند و يا اگر توجه كرده اند آنچنان كه بايد آنرا مورد تحقيق قرار نداده اند  كه من از اين مسائل تعبير مي كنم به «مشكلات قرآن» و اين نقيصه اي است در باب تفسير كه از ديرباز مورد نظر من بوده است و اميدوارم با كار جمعي كه شما شروع كرده ايد به اين مشكلات پرداخته شود».

معظم له در ادامه فرمودند:«بعنوان نمونه يكي از مشكلاتي كه در باب تفسير قرآن وجود دارد بحث زبان قرآن است به اين معنا كه قرآن با چه زباني با مردم سخن گفته است البته منظور از اين مطلب عربي يا غير عربي بودن آن نيست، بلكه بطور مثال منظور اين است كه آيا زبان قرآن زبان شعر است يا زبان علمي يا نوع ديگري از زبان. مثلا در شعر اصطلاحاتي وجود دارد كه اگر بخواهد در زباني ديگر مورد بررسي قرار گيرد، خلاف واقع جلوه مي كند و حال آنكه هيچ كس شاعر را متهم به خلاف گويي نمي كند،‌چرا كه زبان شعر زبان خاص خودش است و ضوابط مربوط به خود را دارد. حال آيا زبان قرآن عربي است يا علمي و يا زبان مخصوص به خود دارد و اگر دارد ويژگي هاي اين زبان چيست؟ چون كه در قرآن آياتي وجود دارد كه به زبان علمي است و برخي به زبان ادبي و برخي متفاوت از اين زبانها و حل بسياري از مباحث قرآن وابسته به حل فهم زبان قرآن است».

ايشان در ادامه فرمودند:«از مجموع تفاسيري كه از ائمه اطهار(عليهم السلام) در مورد آيات قرآن به ما رسيده است،‌بر مي آيد در برخي مواقع تفسير ائمه با ظاهر آيات سازگاري ندارد و اين سوال پيش مي آيد كه اين ناسازگاري مربوط به فهم ماست يا مربوط به چيز ديگر و يا بر مي گردد به اينكه زبان قرآن براي ما مفهوم نيست».

معظم له در پايان فرمودند:« من اميدوارم شما در اين حركت ميمون و مبارك بتوانيد توفيقات جدي كسب كنيد تا بتوانيد به جامعه ديني كه علاقمند به كسب علوم قرآني هستند خدمت كنيد».