دپارتمان ها
دانشجويي و فرهنگي

عنوان : نشست نقد كتاب « سیره معصومان در فقر زدایی» در دانشگاه مفید برگزار گردید.
 ۱۳۹۷/۱۲/۰۵

به گزارش روابط عمومی دانشگاه مفید، نشست نقد کتاب «سیره­ معصومان در فقرزدایی» به همت مرکز مطالعات اقتصادی دانشگاه مفید و با همکاری پژوهشکده ­تاریخ و سیره­ اهل بیت (ع)، روز سه شنبه 30 بهمن ماه 1397 در تالار گفتگوي دانشگاه مفید برگزار گردید. این نشست با حضور نویسنده­ کتاب، جناب آقای محمدحسین علی اکبری، محقق رسمی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) و دکتر ناصر جهانیان، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی  به عنوان ناقد اول و دکتر  مجتبی باقری تودشکی عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه مفید به عنوان ناقد دوم و جمعی از اساتید و دانشجویان برگزار گردید.
در اين جلسه حجت الاسلام و المسلمین علی اکبری در مقدمه ای برای معرفی کتاب چنین عنوان نمودند که مسأله فقر همواره در طول تاریخ  بوده است و با خود پیامدهای ناگواری را به همراه داشته است. از زمان جاهلیت در قبل از بعثت تا عصر جاهلیت مدرن امروز، فقر بوده و وجود داشته است؛ پیامدهایی از قبیل تعدی به مال و جان و ناموس دیگران و همچنین  قتل هایی که به این علت محقق شده و چهره ی تاریخ را سیاه نموده است. در قرآن کریم هم بارها بر دوری از این پیامدها تاکید شده است. البته همانطور که عرض کردم این تنها مربوط به گذشته نبوده و امروز هم باید همواره تلاش کنیم تا جلوی جنایاتی که ناشی از فقر است گرفته شود و در حد وسع و توان از آن مانع شویم. برای مثال برای خود بنده چند مورد پیش آمده که افرادی سؤال پرسیدند که آیا جایز است به دلیل  شرایط نابسامان اقتصادی و ناتوانی مالی سقط جنین نمایند یا خیر یا حتی مواردی بوده که این جنایت انجام هم شده و بعد درمورد حکم آن سؤال شده است. علاوه بر این گاها با افرادی مواجهیم که دین و ایمان خود را در مواجهه با فقر از دست می­دهند.

ایشان در ادامه اشاره ای به محتوای کتاب نموده و در این باره بیان داشتند که اولا آنچه که باعث شد بنده این موضوع را برگزینم مسائل و گرفتاری های حاکم بر زندگی های مردم  بوده و ثانیا  به دلیل اهمیت این مسائل در کشور اسلامی ما که اکثر قریب به اتفاق شیعه نشین هستند، لازم دانستم برای کمک به کاهش این معضل یا حل آن و با توجه به عقاید مردم  به سراغ سیره  معصومان  بروم و الگویی را معرفی کنم که به ثمر بنشیند. از جمله مسائلی که در این کتاب به آن پرداخته شده این است اين است که در گذشته اینگونه تصور می ­شده است که حضرات معصومین(ع) در حدی محدود و به صورت روبنایی با فقر مبازه می کردند، غافل از اینکه حمایت های آنها زیر بنایی و کلی نیز بوده است. لذا به این نتیجه رسیدم که باید به این بحث هم باید پرداخته شود. مبحث دیگری که در این کتاب به آن پرداخته شده پاسخ به این سؤال است که وقتی معصومان قدرت مالی و تمکن نداشته اند چگونه می توانسته­ اند فقر زدایی کنند و دست مستمند و مسکین را بگیرند. لذا در این کتاب اوضاع مالی و اقتصادی معصومان را بررسی نموده و اثبات نموده ام که آن ها در زمان خودشان هرکدام به نوبه خود از اموال و سرمایه برخوردار بوده اند. شاهد آن نیز کمک های مالی فراوانی بوده که داشته اند.  همچنین در این کتاب به اثبات رسیده است که حضرات معصومین(ع) مثل همه افراد ، زندگی دارای فراز و نشیب داشته و اغلب در ابتدای زندگی وسع مالی پایین اما به مرور زمان صاحب سرمایه شده اند. اما با این وجود انفاق ها و کمک ها و حمایت مالی آن ها تنها اختصاص به دوران تمکنشان نداشته،  بلکه در زمان فقر و نداری هم اینگونه بوده ­اند . برای مثال امام مجتبی(ع) اگر کریم اهل بیت معرفی  می ­شود برای این بوده است که در طول عمر خود چندین بار همه ی اموالش یا نصف مالش را میان مسلمانان و نیازمندان تقسیم می­ کند. همچنین در این کتاب در کنار کمک های مالی برای فقرزدایی، عواملی هم مطرح شده که باید با آن ها مقابله نمود. برای مثال برخی  عوامل مثل کار  وتلاش و پرهیز از تنبیلی، از عواملی هستند که باید مردم در تحقق آن ها تلاش کنند.

در ادامه اين جلسه ناقدین اين كتاب، هر یک به طور جداگانه به نقد و بررسی اين اثر پرداخته و نکاتی را مطرح نمودند.

All Content by Mofid University is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License