عنوان : مشروح سخنرانی دكتر حسین مهرپور در مراسم بزرگداشت سالگرد ارتحال حضرت آیت الله العظمی موسوی اردبیلی(ره)
 ۱۳۹۶/۰۹/۱۲
به گزارش روابط عمومي دانشگاه مفيد، دكتر حسين مهرپور (رییس دانشكده حقوق دانشگاه شهید بهشتی) روز پنج شنبه ۹ آذر ۱۳۹۶ در مراسم بزرگداشت سالگرد ارتحال حضرت آيت الله العظمي موسوي اردبيلي(ره) كه در كانون توحيد تهران برگزار شد، سخنراني كردند.
ايشان درباره تاثیر نظرات آیت‌الله موسوی اردبیلی در دستگاه قضا، گفتند: آیت‌الله موسوی اردبیلی با زحمات زیادی که برای دستگاه قضا کشیدند توانستند موانع زیادی را از سر راه دستگاه قضا بردارند.

دكتر مهرپور با ارائه مقاله‌ای تحت عنوان «شورای عالی قضایی و اسلامی کردن قوانین و چالش‌هایی که در رابطه با این موضوع وجود دارد»، اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که در سیستم قضایی ما وجود دارد موضوع تصویب قانون تعزیرات و مجازات بود. در واقع برای بسیاری از جرایم عرفی که ما داریم در شرع مجازاتی بیان نشده است.

وی خاطرنشان کرد: در حدود 160 ماده برای مجازات برخی جرایم در مجلس به تصویب رسید اما آنچه برای همگان سوال بود این موضوع است که در مجازات شرعی جرایم تنها شلاق باشد یا می‌توان مجازات زندان یا امری دیگر را هم در نظر گرفت که البته خیلی‌ها با این موضوع مشکل داشتند.

رییس دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: موضوع دیگری که مشکل به وجود آورد این قضیه بود که آیا مجلس در قانون می‌تواند میزان مجازات جرایم را تعیین کند یا این امر را قاضی باید معین کند. برخی معتقد بودند که تعیین میزان مجازات نباید به دست مجلس و در قانون تعیین شود و این موضوع را تنها باید قاضی مشخص کند. آیت‌الله مرحوم موسوی اردبیلی قبل از تصویب قانون تعزیرات در مجلس نظر خود را بیان کرده بود و بعد از آن این نظرات مورد بررسی قرار گرفت و پس از کشمکش‌های متعدد بالاخره این نظرات پیروز شد.

دكتر مهرپور در ادامه با بیان اینکه مشکل دیگری در سیستم قضایی پس از انقلاب به وجود آمد، گفت: مشکل دیگر ما در قانون قوه قضاییه مساله تجدیدنظر در قوانین احکام دادگاه‌ها بود. در واقع موضوع این بود که باید وحدت قضات در یک امری مطرح باشد یا یک قاضی می‌تواند به تنهایی رای بدهد، این مساله هم بسیار مهم و مورد اختلاف بود. در سال 61 یک اصلاحیه بر آیین دادرسی قانون ایجاد شد که هر رایي که قاضی بدهد قطعی است و در اینجا این اختلاف به وجود آمد که آرای برخی از قضات بسیار سنگین است و باید یک دادگاه تجدیدنظر نیز برای آن در نظر گرفته شود.

وی خاطرنشان کرد: در نهایت در قانون تصویب شد که رای قاضی به تجدیدنظر برود و امکان تغییر آن وجود داشته باشد. شورای نگهبان در سال 62 خطاب به دادگستری دستور داد که این موضوع تجدیدنظر مهم است و در سال 67 قانون تغییر کرد و احکام تجدیدنظر وارد شد و بر همین اساس یک مقدار احکام عرفی دچار تغییر شد. ما باید قدردان زحمات آیت‌الله موسوی اردبیلی در زمان حضورشان در دستگاه قضا باشیم که زحمات زیادی را برای این دستگاه کشیدند و باعث شدند موانع زیادی از سر راه دستگاه قضا برداشته شود.