عنوان : نشست علمی «سیر تحول و عوامل پیشرفت بانكداری اسلامی در مالزی» با حضور دكتر سید كاظم صدر برگزار گردید.
 ۱۳۹۶/۰۲/۲۳

به گزارش روابط عمومی دانشگاه مفید، مرکز مطالعات اقتصادی دانشگاه مفید با همکاری انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه نشست علمی با عنوان «سیر تحول و عوامل پیشرفت بانکداری اسلامی در مالزی » با سخنرانی دکتر سید کاظم صدر روز پنج شنبه چهاردهم اردیبهشت دردانشگاه مفید برگزار نمود.
در این نشست که با حضور جمعی از اساتید هیئت علمی دانشگاه مفید و انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه برگزار گردید، دکتر سید کاظم صدر بعد از بیان تاریخچه ای مختصر از چگونگی شکل گیری بانکداری اسلامی در مالزی توضیحاتی در خصوص عوامل پیشرفت نهاد مالی اسلامی در این کشور پرداختند.

از نظر دکتر صدر چهار عامل کلیدی در اثر گذاری بر پیشرفت بانکداری اسلامی در مالزی عبارت است از:
الف . برنامه ریزی برای پیشرفت
ب. داشتن تقاضای مؤثر
ج. حمایت دولت و بخش عمومی
د. ذینفعان و مسأله مدیریت
مالزی از ابتدای شکل گیری کشوری با برنامه بوده است، اما بعد از استقلال این کشور در سال 1957 این برنامه ریزی ها به صورت بسیار مدون و مرتب صورت گرفت. چند سال بعد از شکل گیری انجمن جوانان مسلمان در مالزی ، این انجمن خواستار برپایی نهاد دانشگاه اسلامی و مالی اسلامی در مالزی شدند.آن ها در این خصوص کمیته پیگیری تشکیل دادند و به طور جدی به برنامه ریزی و بررسی این موضوع پرداختند. همچنین بعد از بحران مالی آسیا که در سال 1998 پیش آمد و مالزی توانست از آن بحران خارج گردد، آن ها تصمیم گرفتند در بازار سهام اسلامی تشکیل دهند و به این ترتیب مالزی به مرکز مالی اسلامی تبدیل شد. لذا دو برنامه ده ساله تنظیم نمودند. برنامه اول برای ایجاد این بازار بود که از سال 2001 تا 2010 به طول انجامید و برنامه دوم از سال 2010تا 2020 بود که کیفیت این بازار را اعتلا بخشید و اکنون مالزی به یک مرکز مالی اسلامی تبدیل شده است به طوری که بازار مالی، بانک های اسلامی، صندوق های سرمایه گذاری متعدد در آن مشعول به کار هستند.
در خصوص مدیریت ثروت های وقفی باید گفت در مالزی دارایی های بسیاری در اختیار موقوفات هست که به خصوص در شهرها به سرعت در حال بازسازی و احیاست. همچنین زکات به طور جدی در حال اجرا می باشد که البته هنوز به صورت اجباری نیست اما به آن اهمیت بسیاری داده می شود و کسانی که زکات را پرداخت می کنند، به اندازه مبلغ پرداختی از مالیاتشان کسر می گردد.
دکتر سید کاظم صدر در خصوص ذینفعان و نقش دولت در پیشرفت مالزی چنین بیان داشتند که منظور از ذینفعان انسان های متدین در مالزی است که به دنبال احداث مالی اسلامی در مالزی بودند و دولت هم از آن ها به شدت حمایت کرد واین همکاری دولت با ذینفعان متدین باعث ایجاد و پیشرفت این نهاد ها گردید.
به نظر دکتر صدر بحث مهم دیگر در این زمینه اعتبارات خرد است ؛ چرا که از نظر ایشان فقری که همزمان بعد از استقلال مالزی در این کشور کاهش یافت به دلیل اقدامات دولت بود. یکی از اقدامات دولت در این زمینه این بود که نهاد مالی خرد را که در روستاها تشکیل شده بود حمایت کرد. به عنوان مثال یکی از این نهاد های مالی قرض الحسنه است . قرض الحسنه در ایران ابداع گردید و بسیار قدیمی می باشد و اکنون هم بسیار توسعه یافته است اما هیچگونه اطلاعاتی از عملکرد این صندوق ها ارایه نمی¬شود. در کشورهای دیگر از جمله مالزی به دلیل شفاف سازی عملکرد این بانک ها می توان تزهای بسیاری برای بهبود عملکردشان ارایه نمود درحالی که در ایران به دلیل عدم شفاف سازی هیچگونه اقدامی در جهت اصلاح و بهبود این نهاد های مالی خرد نمی توان انجام داد. این درحالی است که این نهادها از نهاد های مالی مهم در آینده هستند.

در ادامه حاضرین در جلسه با طرح سوالاتی به بحث و تبادل نظر با دکتر صدر پرداختند.